"Színház az egész világ..."

Avagy hedonista vagyok, ha művészetekről van szó...

Sok hűhó semmiért- vagy mégsem?

2016. április 29. 00:18 - Illatos

A Centrál Színház színpadán, Shakespeare sokszor feldolgozott komédiájának Puskás Tamás által rendezett változata remek élménnyel kecsegtet, már a szereposztás megtekintésekor is, s szerencsére nem csak sokat ígér, de be is váltja a hozzá fűzött reményeket. A könnyed, szórakoztató fordulatokkal teli darab a dél-olasz Messina városába kalauzolja nézőit, s bontakoztatja ki a szerelemtől felhevült város lakóinak életét, kapcsolatainak kuszaságát.

A szinte mindenki által ismert darab kezdő képeiben, a háború viszontagságaiból éppen hazatérő ifjúkat nagy tisztelet és megbecsülés fogadja, és az Aragónia hercege (Simon Kornél) által elmesélt hőstettekről szóló beszámolókból megismerhetjük a meghatározó szerepkörben tetszelgő, Benedek és Claudio nemes urakat, valamit az újonnan visszafogadott, ezelőtt csalárdnak bizonyuló atyafit, a szigorú tekintetű János grófot (Vári-Kovács Péter). A merészséget, elszántságot hangsúlyozó anekdoták közepette bontakozik ki a történet alapjául szolgáló két fő szál.

Elsőként, parádés hangvételű, éles szóváltások között nyílik alkalmunk megismerni a nőket messziről elkerülő, kegyetlen bírálatban részesítő, pikírt megjegyzésekkel illető Benedeket, és a szellemes, kellemes, jellemes karakter női változatát, Beatricét, aki önmagát nem kímélve, szópárbajt vív az őt állandóan bosszantani igyekvő Benedekkel. A színészek tűpontosan képesek megformálni a szerepek jellegzetességeit, karaktereik esszenciáját. Beatrice alakját, Pokorny Lia tökéletes komikaként viszi színpadra, mesteri könnyedséggel sodorva magával a közönséget. Minden pórusából szarkazmus, irónia, és gúny árad, sokszor azt az érzetet keltve a nézőben, hogy önmagát alakítja, és saját szellemességét mozgósítva nyelvel az öntelt ficsúrral. Ám a fő ellent megjelenítő Benedeket sem kell félteni, a szerepet alakító Schmied Zoltán állja az ostromot, legyen szó tényleges ütközetről, vagy egy könnyednek tűnő polémiáról. Karakterének igazi komikuma több alkalommal is kicsúcsosodik, felhôtlen nevetést generálva a nézők között. A kettejük kapcsolatában állandósult szócsaták természete a jószándékú pletyka hatására idővel változásnak indul, ezzel nem várt fordulatot eredményezve az egymást kevéssé szívelő nyelvelők életében.

12289676_1189904931039138_4086746398019193645_n.jpg

 

A másik vezérszál hősnője a messinai kormányzó Leonato (Papp János) leánya, Hero, kinek szerepében Ágoston Katalint láthatja a színházkedvelő közönség. A fiatal lány természetes bájával, kecses megjelenésével, az ártatlanság tökéletes megtestesítője. Rózsás arca, könnyed mozdulatai, hallgatagsága mind a romlatlanság, a szűzies kellem hírnökei, így alakítása, kevés megnyilatkozása ellenére is rendkívül meggyőző. Nem így a másik fiatal, Hero udvarlója, a hősszerelmes Claudio, Rada Bálint alakításában, aki sajnos már-már a ripacskodást súroló eszközrendszerrel közelít szíve választottjához, kilógva ezzel a többiek gördülékeny játékából. A fiatalok szerelme egyébként jelentős támogatást élvez, mindenki a maga módszereivel törekszik boldogulásuk megsegítésre. Ám útjuk nem zökkenőmentes, kapcsolatuk megsínyli a szóbeszéd kártékony hatását, s egészen úgy sejlik, a szerelmesek eggyé válása elé olyan akadály gördül, ami visszafordíthatatlan károkat okoz.

A konfliktusos események hatására a város felbolydul, a hangulat fokozódik, ám az előadás csúcspontját csak a második felvonás hozza el a nézők számára, amellett ugyanis, hogy ekkor érünk el a kreált nehézségek tetőpontjához, ekkor kerül színre a színészet magasiskoláját képviselő Magyar Attila is, aki Lasponya szerepében parádézik. A L’art pour l’art társulat tagjai között méltán híres Szászi Móni közreműködésével létrehozott szófacsarások, gegek, és tréfás nyelvbotlások segítségével a rendkívül rátermettnek, magabiztosnak, és önmagát tökéletesen alkalmasnak ítélő polgárőr, igyekszik a törvény és a herceg nevében rendet tenni, ha kell, ha nem, komikusabbnál komikusabb helyzeteket alakítva ki maga körül. 12291803_1189904537705844_191352708505158165_o.jpgMég szerencse, hogy szolgálatára sietnek a környék „legkomponensebb” tagjai, a jó Furkó szomszéd (Cserna Antal), vagy Faszál úr (Sáfár Kovács Zsolt), akit a megjelenését illetően nagyobb szerencse ért, mint a neve kapcsán. Az olykor drámai, olykor pedig minden komolyságot mellőző helyzetek egyvelege igyekszik egyensúlyt teremteni a konfliktusok által létrejövő feszültség és a felhőtlen derű között, s mindenkinek azt adni, amit megérdemel.

A minőségi munkát biztosító szereplőgárda nem okoz csalódást, a fordulatos jelenetek, az egymást erősítő karakterek elvarázsolják a szórakozni vágyó nézők seregét. Sok hűha, nem semmiért.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alltheworldsastage.blog.hu/api/trackback/id/tr688671694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása