"Színház az egész világ..."

Avagy hedonista vagyok, ha művészetekről van szó...

Bagoly és Cica

2016. június 10. 21:33 - Illatos

avagy ellentétek párharca a Belvárosiban

Bagoly: az írástudást, az értelmiségi tevékenységet jelképezte; a bölcsesség szimbóluma.

Cica: a nőiesség, a függetlenség jelképe; titokzatos, energikus, öntörvényű.

San Francisco. Legénylakás. Este tíz. Csöngetnek. Kinyissam? Ne nyissam? Mi legyen? Nagyon be akar jönni. És én nagyon nem akarom, hogy bejöjjön. De hisz épp miattam van itt! Na jó, meg önmaga miatt. Mindegy! Nincs más hátra! Jöjjön, aminek jönnie kell!

San Francisco. Albérlet-kilakoltatás. Este tíz. Csöngetek. Kinyitja? Nem nyitja? Mi lesz? Nagyon be akarok menni. És ő nagyon nem akarja, hogy bemenjek. De hisz épp miatta vagyok itt! Na jó, meg önmagam miatt. Mindegy! Nincs más hátra! Jöjjön, aminek jönnie kell!

Hangos és közönséges. Idegesít. Buta és szertelen. Idegesít. Rámenős, akaratos, szexuálisan túlfűtött. Mindenkié. Senkié.

Csöndes és nyugodt. Idegesít. Okos és megfontolt. Idegesít. Visszafogott, elfogadó, szinte önmegtartóztató. Senkié. Mindenkié.

Menjen el! Nem bírom!

Elmegyek! Nem bírom!

Elment. Nem bírom!

Eljöttem. Nem bírom!

Nem is volt olyan buta. Nem is volt olyan szertelen. Nem is volt olyan túlfűtött. Nem is idegesített annyira.

Nem is volt olyan tudálékos. Nem is volt olyan komoly. Nem is volt olyan visszafogott. Nem is idegesített annyira.

Meg kell találnom!

Meg kell találjon!

Nem akartam, hogy bejöjjön. És most nem akarom, hogy elmenjen.

Be kellett jönnöm. És többet nem akarok elmenni.

 

Pelsőczy Réka remek érzékkel álmodta színpadra a gyufásdoboz méretű díszletet, és a tökéletes ellentétet alkotó párost, Jordán Adél cicaságát, Szabó-Kimmel Tamás bagolyságát. Alkalmazza a humor, feszültség, katarzis egyvelegét, és a túlzások halmozásával kerüli el a túlzást. Vezet. Hogy azonosulj. Vagy egyikkel. Vagy másikkal. Hol egyikkel. Hol másikkal. Aztán kezded megérteni. Összeszelidíteni. Elfogadni. Megszeretni. A két tökéletes ellentétet. A két túlzást. Akik csak együtt alkothatnak kerek egészet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alltheworldsastage.blog.hu/api/trackback/id/tr718798620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása